Over

Heerenmanagement Dispuut IKTINOS Tilburg

Wie wij zijn

Het befaamde Heerenmanagement Dispuut IKTINOS is al jaren lang een elegant, zeer gerespecteerd dispuut dat te vinden is in Tilburg. Sinds de oprichting in 1964 bestaat Iktinos nog steeds en zijn we nog altijd te vinden in Tilburg en omstreken.

De naam van ons dispuut is weloverwogen gekozen. Iktinos was een Griekse bouwmeester die het Parthenon in Athene heeft gebouwd rond 480 v Chr. Het Parthenon zelf wordt mondiaal beschouwd als de grootste en mooiste tempel van zijn soort. De studenten die onze vereniging hebben opgericht, zagen dit dan ook als levenswijze en handelde zich er dan ook naar.

Iktinos is een dispuut dat bestaat uit vrienden die samen één geheel vormen. Hierdoor zijn onze activiteiten al ruim 55 jaar van hoge kwaliteit en zien de actieve leden nog steeds de mensen die al vele jaren lid zijn.

Door het hele jaar heen hebben wij verschillende activiteiten, die gerelateerd zijn aan het studentenleven en onze opleidingen. Bovendien zijn wij te vinden onder het HTS (Avans Hogeschool) gebouw in Tilburg.

 

Onze geschiedenis

Sinds 19 februari 1964 bestaat het dispuut Iktinos. Voor die tijd waren er al langer plannen voor een dispuut, maar het moest nog even op zich laten wachten. Op 19 februari, tijdens een koude winteravond zaten de oprichters rond de tafel. Hier zijn ze begonnen met het schrijven van de originele statuten. Tijdens deze avond werd tevens ook de naam van het dispuut bedacht, een keuze uit een voorstel van vier namen. De naam Iktinos komt voort uit een zeer succesvolle bouwheer uit de Griekse oudheid. Onder meer heeft hij het boegbeeld van Athene gebouwd: het Parthenon.

Op 19 maart 1965 werd het eerste dispuutsfeest georganiseerd, dat natuurlijk succesvol werd afgesloten. Na dit succesvolle feest, zijn er in de oude sociëteit nog veel meer feesten georganiseerd, waarbij er natuurlijk voldoende drank werd genuttigd.

Over de inmiddels ruim 50 jaar dat het dispuut bestaat, zijn er ook de nodige lustrum feesten gehouden. Jazeker, het dispuut bestaat inmiddels al ruim 50 jaar! Nog steeds zijn we te vinden in Tilburg en omstreken, op de HTS dat inmiddels Avans Hogeschool wordt genoemd.

De soos onder de HTS is al vele jaren een feit. De plannen werden destijds opgezet door dispuut Iktinos en multidispuut Bakker, onder leiding van de directie van de HTS. De bardiensten werden destijds ook gedraaid door de leden van deze twee disputen. Het doel? Voornamelijk om de relatie tussen studenten onderling en met docenten te verbeteren. Ook was de wens dat in de toekomst andere disputen hier zouden vergaderen. In deze kroeg heeft zich een studenten vereniging ontwikkeld, genaamd SV Totus. In 1992 besloot Iktinos om zich als dispuut aan te melden bij Totus.